1991 - Utilitare CPM-DOS
Pachet de programe pentru conversie de la CP/M la MS-DOS și invers, versiunea 2.04
- Pachetul este configurat pentru conversia de fișiere între CP/M CUB-Z 720K (MFM dublă față, 80 de piste, 9 sectoare de 512 octeți) sau CP/M HC-88 640K (MFM dublă față, 80 piste, 16 sectoare de 256 octeți) sau CP/M HC-90 320K (MFM dublă față, 40 piste, 16 sectoare de 256 octeți) și MS-DOS.
- El este format din programele:
- CPM.COM
instalează 'INT 6E' necesară pentru CDIR, C2M, M2C și CERA - CDIR.COM
director pe discul CP/M - C2M.COM
transfer fișier de la CP/M la MS-DOS - M2C.COM
transfer fișier de la MS-DOS la CP/M - CERA.COM
ștergere fișiere pe discul CP/M.
Necesarul hardware este:
- IBM PC/XT sau compatibil (de exemplu FELIX PC) cu un floppy disc drive de 96 TPI,
- IBM PC/AT sau compatibil.
Utilizare pachet
- Se lansează programul CPM.COM. Fără nici un parametru, programul determină care este ultimul floppy disc drive fizic din sistem, cere instalarea discului CP/M în acel drive și instalează în memorie un TSR care răspunde la 'INT 6E' și care va fi folosit de programele de transfer.
- CPM.COM accepta un parametru de tip : pentru a forța instalarea discului CP/M în alt drive decât ultimul drive fizic din sistem. De exemplu:
- forțează instalarea discului CP/M în drive-ul A: pe un sistem cu doua drive-uri fizice. O astfel de opțiune este utilă într-un sistem în care drive-ul fizic ultim nu poate primi un disc de 5.25" și 96 TPI.
- Daca CPM.COM este apelat pentru a doua oară, el detectează faptul ca TSR-ul se găsește deja în memorie; interoghează operatorul dacă dorește dezinstalarea TSR-ului; dacă acesta răspunde cu 'y' - pentru 'yes' - se eliberează spațiul de memorie ocupat de TSR, iar 'INT 6E' este readus în starea inițială.
- Pentru a evita dialogul operator se poate cere din linia de comandă instalarea sau dezinstalarea TSR-ului: se introduce ca prim caracter al unui nume de fișier fictiv caracterul '1' pentru instalare și caracterul '0' pentru dezinstalare. De exemplu:
- cere instalarea TSR-ului, dacă nu este instalat, sau păstrarea lui în memorie dacă este instalat, iar:
- cere dezinstalarea TSR-ului, dacă este instalat.
- Parametrul: poate fi combinat cu parametrul control instalare pentru a obține o combinație de genul:
- care cere instalarea TSR-ului în memorie, și utilizarea drive-ului fizic A: pentru discul CPM.
- Pachetul de programe detectează în mod automat tipul discului CP/M instalat: format CUB-Z sau HC-88. Utilizatorul nu trebuie decât să introducă un disc cu formatul dorit în unitatea selectată.
- CDIR este corespondentul DIR-ului din CP/M. Se poate lansa cu sau fără parametrii, producând o listă de fișiere echivalentă cu cea produsă de CP/M, cu diferența că sunt afișate și fișierele cu atributul SYS, adică invizibile.
- Exemple de utilizare:
- >CDIR(return)
afișează toate fișierele CP/M - >CDIR *.TXT(return)
afișează toate fișierele cu extensia TXT
- Toate comenzile următoare presupun că fișierele MS-DOS se găsesc pe discul și în directorul curent.
- C2M si M2C au câte un parametru de forma 'nume.ext' care este folosit atât pe discul CP/M cât și în directorul curent MS-DOS. Nu se poate schimba numele fișierului la conversie. De asemenea nu poate fi specificat un 'path' pentru fișierul MS-DOS. De aceea este bine să vă instalați în directorul MS-DOS cu care vreți să comunicați și să introduceți în PATH calea către C2M.COM sau M2C.COM.
- De exemplu:
- >path c:\cpm
- >cd \cucu
- >c2m toto.txt
- transferă fișierul TOTO.TXT de pe discul format CP/M în directorul CUCU presupunând că programul C2M.COM se găsește în directorul CPM.
- Un exemplu și pentru M2C:
- transferă fișierul LOLO.TXT din directorul curent pe discul CP/M presupunând că programul M2C.COM se găsește în PATH-ul curent.
- De la versiunea 2.01 încolo utilitarele C2M și M2C acceptă și specificații ambigue de fișiere ("wild cards"). Opțiunea '/q' plasată după specificația ambiguă forțează un dialog cu operatorul care determină care dintre fișierele selectate de "wild cards" trebuie efectiv transferate.
- La conversia de la CP/M la MS-DOS lungimea și conținutul fișierelor sunt nealterate. Întrucât în CP/M toate fișierele au o lungime multiplu de 128, la conversia de la MS-DOS la CP/M fișierul este extins la multiplu de 128 octeți prin completare cu caracterul NUL (00H). Dacă fișierul este text, el are și în MS-DOS un CTRL/Z final, așa că WS - cel puțin - nu se supără, și determină corect sfârșitul de fișier.
- Utilitarul CERA.COM funcționează identic cu comanda rezidentă ERA din CP/M.
- El poate fi folosit pentru a face loc pe un disc CP/M prea plin.
Mulțumiri: Tolescu Dragoș (Facebook)